Blog


Blog
6 Martie 2016, 10:04In Web designBy Admin

Web design

Prin design web (din engleza de la web design) se intelege in general realizarea de situri web, de la momentul conceperii structurii si interfetei grafice si pana la finalizarea programarii si introducerea propriu-zisa a datelor care alcatuiesc continutul sitului - imagini, text, fisiere si alte elemente.

Scurt istoric

Primul designer web a fost chiar inventatorul www-ului, Tim Berners Lee, care a publicat primul sit din istorie in anul 1991. La inceput siturile nu erau nici pe departe atat de complexe si incarcate grafic cum sunt in prezent, limbajul utilizat - HTML - fiind nu prea puternic si permitand numai o serie limitata de formatari, precum si inserarea de linkuri, pentru a putea "lega" paginile intre ele, designul web fiind, de fapt, mai mult "programare" web.

In prezent preocuparea pentru aspectul grafic al siturilor, devenite puternice instrumente comerciale si publicitare, justifica in intregime denumirea de "design web", iar tehnologiile utilizate s-au diversificat si au devenit din ce in ce mai complexe. Companiile care produc situri lucreaza cu angajati specializati pentru fiecare etapa a dezvoltarii unui sit, de la stadiul de conceptie grafica la programare si editare de continut pentru SEO (Search Engine Optimization - optimizarea siturilor pentru motoarele de cautare). Siturile actuale sunt din ce in ce mai mult axate pe animatie interactiva si dinamism, aceste deziderate fiind indeplinite de exemplu de cunoscutul program Adobe Flash, precum si de alte programe aparute dupa acesta, care pot genera automat fisiere animate de diverse formate.

Caracteristici

Siturile, in forma in care ele se afiseaza de browsere, sunt menite sa fie intelese de orice persoana, chiar fara cunostinte in domeniul informaticii sau al secventelor de cod redactate de programatori. Acestia lucreaza ori in diverse limbaje din care apoi se genereaza limbajul specific de script al internetului HTML (HyperText Markup Language), ori direct in HTML. Daca nu ar exista browserele care stiu sa interpreteze limbajul de script si sa afiseze rezultatul pe ecran, siturile ar fi doar insiruiri de texte neformatate si, cel mai probabil, fara imagini. In principiu limbajul HTML indica locul in care sa se afiseze diversele elemente vizibile, dimensiunea, culoarea, precum si alti parametri care confera unei pagini web atat aspectul cat si functionalitatea dorita.

Ce este necesar pentru realizarea unui site web

Orice sit web trece in mod necesar prin mai multe etape:

Analiza preliminara

Concretizarea ideilor

Schitarea elementelor vizuale si compunerea structurii sitului

Programarea paginilor web in HTML, CSS, Javascript etc.

Testarea sitului

Schimbarea partilor care nu corespund tintei

Publicarea site-ului pe Internet sau pe un intranet

Modificarea ulterioara si relansarea pe Internet, dupa nevoile clientilor sau ale timpuluiActualizarile ulterioare ale site-ului pot fi facute in doua moduri :

prin interventia web designer-ului

prin accesarea proprietarului site-ului a interfetei de administrare pusa la dispozitie de web designer.

Cea mai recomandata metoda este cea de-a doua, aceea in care site-ul dispune de CMS ( content system management )in care proprietarul site-ului nu mai depinde de web designer.Dupa stabilirea structurii sitului se intra in etapa conceperii unei interfete grafice care, pe langa scopurile sale estetice, trebuie sa faciliteze si accesul vizitatorilor la toate sectiunile publice ale sitului, sa fie comprehensiva si, nu in ultimul rand, sa asigure si incarcarea rapida a paginilor, prin modul in care sunt realizate diversele elemente grafice. Este recomandat sa fie citite cele mai reprezentative rapoarte de uzabilitate.

Din punctul de vedere al designului siturile sunt in mare parte alcatuite din tabele cu linii (invizibile pe ecran) in care se insereaza imagini (sigla, imagini-simbol, butoane etc.) si texte, in asa fel incat aspectul sa fie unitar si sa nu se sesizeze vizual organizarea tabelara. Celulele tabelelor

pot avea fundaluri colorate,

pot fi alcatuite din imagini si desene care se repeta pe orizontala sau pe verticala,

pot fi umplute cu texturi mai mult sau mai putin neregulate (ca pietrisul, frunzisul etc.)

sau pot ramane si albe.Este de notat ca actualmente locul tabelelor a fost luat de popularul mod de formatare CSS, care reprezinta o solutie mai "curata" din punctul de vedere al programarii decat utilizarea tabelelor.

Astfel, graficianul utilizeaza initial un program de grafica (de exemplu Adobe Photoshop sau Corel PhotoPaint) pentru a concepe un "instantaneu" al sitului respectiv. El creeaza forma butoanelor grafice, dimensioneaza si pozitioneaza sigla sitului, stabileste locul meniurilor pe ecran, dimensiunea si aspectul textului, schema de culori a sitului, precum si alte aspecte specifice. Datorita faptului ca aceasta imagine primara este apoi "taiata" in imagini mai mici, care urmeaza sa fie inserate in tabele sau definite in CSS, din punct de vedere grafic siturile se supun acelorasi reguli de compozitie ca si lucrarile grafice tiparite, imbinate insa cu o serie de parametri tehnici care permit implementarea ulterioara a elementelor de programare. Astfel, un "grafician de web" va lucra altfel decat un "grafician de print", incercand sa anticipeze locurile unde pot aparea probleme si sa gaseasca solutii pentru a evita orice deformare a sitului, indiferent daca urmeaza sa fie utilizate dimensiuni relative sau absolute. De exemplu, un grafician de web trebuie sa stie ca este preferabil sa utilizeze fundaluri de tip "culoare indicata din cod" sau de tip "imagine repetata pe axa x sau y", decat fundaluri dintr-o singura imagine foarte mare, care ar reduce mult viteza de incarcare a sitului.

Dupa ce imaginea initiala a fost impartita in mai multe imagini mici, acestea se introduc in tabele sau se pozitioneaza cu ajutorul CSS, fie prin scrierea directa a codului HTML intr-un program simplu de editare text, cum ar fi Notepad, fie prin utilizarea unui editor HTML, in general de tip WYSIWYG, cum ar fi Dreamweaver. Astfel se genereaza un prim "schelet" al sitului, denumit "mock-up", care simuleaza situl si toate functiile lui, fara a avea insa continutul real, ci numai texte de tip lipsum si imagini provizorii. In cazul in care este vorba de un sit simplu, cu putine pagini, tot ce mai ramane de facut este introducerea continutului final. In cazul in care este vorba de un sit complex, de exemplu un catalog sau un magazin virtual, mock-up-ul intra in etapa de programare complexa, care poate utiliza limbaje mai complicate (de tip server-side ca de exemplu PHP, ASP, sau si de tip client-side) precum si baze de date.

In concluzie realizarea unui site web implica 3 aspecte majore:

achizitionarea unui nume de site (domeniu web)

gazduirea siteului pe un server (hosting)

web designul web (crearea site-ului propriu-zis)Sabloane

O alta metoda de a alcatui un sit este cu ajutorul unui sablon web. Acesta prezinta vizitatorului continutul text si media intr-o maniera cat mai placuta prin folosirea unuia sau mai multor limbaje de marcare precum HTML sau CSS.

Folosirea unui sablon web devine convenabila prin accesibilitate.

Realizarea unui site web folosind un CMS

O metoda mai eleganta de a realiza un site de prezentare este folosind un CMS[1] precum Wordpress, Joomla, Drupal. Astfel, se adapteaza designul la platforma aleasa si este mai usor de gestionat.

Cu ajutorul unui CMS, se poate administra mult mai usor site-ul, se pot edita, adauga sau sterge pagini cu usurinta sau chiar imagini. Designerul web trebuie sa ia in considerare toate necesitatile ulterioare ale proprietarului site-ului pe care il realizeaza, astfel incat sa aiba posibilitatea sa realizeze cu usurinta operatiunile necesare, fara a mai fi nevoie de un specialist.

De asemenea, sunt o multitudine de plugin-uri care permit cu usurinta scrierea Meta Titlurilor, Meta Descrierilor si a cuvintelor cheie pentru care dorim sa se faca indexarea site-ului. Wordpress se afla printre preferintele motoarelor de cautare, realizand cu usurinta indexarea paginilor.

In ceea ce priveste realizarea magazinelor online[2], se pot folosi Magento, Opencart sau PrestaShop. Se pot realiza magazine online si pe alte platforme, dar acestea sunt cele mai folosite. Pentru magazine simple se pot folosi OpenCart sau PrestaShop, insa recomandat este OpenCart, intrucat se gasesc free cele mai multe pluginuri. Pentru magazine mai complexe se recomanda Magento.