Blog


Blog
6 Martie 2016, 10:16In Optimizare SEOBy Admin

Optimizare SEO

Optimizare pentru motoare de cautare sau Search Engine Optimization (SEO), este un proces de perfectionare (favorizare) a vizibilitatii site-urilor web sau paginilor web in cadrul ordonarii rezultatelor cautarii in lista facuta de motorul de cautare. SEO este o subcategorie a marketing-ului online SEM, practica aparuta in anul 1990, odata cu aparitia primelor site-uri pe Internet, si care reprezinta totalitatea tehnicilor prin care un site web este adus la o forma in care este propulsat mai sus in lista de rezultate date de un motor de cautare pentru diverse cuvinte-cheie. Cu timpul, optimizarea unei pagini web a unui site a devenit un serviciu oferit de unele companii si/sau corporatii.

SEO si marketing

La inceputurile Internetului, motoarele de cautare afisau in urma unei cautari, pagini in a caror descriere se afla cuvantul de cautare. Deoarece webmaster-ii (proprietarii de site-uri) au facut abuz de acest factor, motoarele de cautare au alcatuit algoritmi mult mai complecsi, care includ:

Textul cuprins intre etichetele si

Nume de domeniu

Elementele HTML

Etichetele HTML

Frecventa unui cuvant cheie, atat in pagina cat si global

Sinonime ale cuvantului cheie

Atributele ALT pentru imagini

Titlul link-urilor

Numarul total de hyperlink-uri de la si spre o pagina

Calitatea site-urilor de la care pleaca link-uri spre o pagina

Vechimea unui siteIn sens larg, SEO reprezinta o componenta a Marketing-ului prin faptul ca necesita intelegerea modului in care functioneaza algoritmii de cautare si ce ar cauta vizitatorii, pentru a stabili o corespondenta cu site-urile care ofera ceea ce acestia cauta. Anumite tehnici SEO pot implica optimizarea codarii unui site, fara a face modificari vizibile pentru vizitatori, precum ierarhizarea structurii site-ului, evitarea sau rezolvarea unor probleme care ar putea impiedica motoarele de cautare sa indexeze complet site-ul. Alte eforturi mai vizibile ar fi includerea de continut unic care este usor indexat si extras de pe site-uri web.

Termenul SEO poate sa se refere si la "Optimizatori pentru Motoare de Cautare", un termen adoptat de industria consultantilor care se ocupa de optimizarea site-urilor in numele clientilor precum si de angajatii proprietarilor de site-uri care pot lucra SEO in interiorul firmei.

Consultantii SEO propun adesea SEO ca un serviciu singular, facand parte dintr-o campanie mai mare de marketing. Deoarece un proces de optimizare eficient poate cere schimbari in codul sursa al site-ului, este recomandat sa fie inclus in dezvoltarea initiala si design-ul site-ului pentru a ajunge sa fie "Search Engine Friendly". Termenul de "Search Engine Friendly" ( "Prietenos Motoarelor de Cautare") este folosit pentru a descrie design-ul, meniurile, sistemul de management al continutului si al cosului de produse care poate fi optimizat usor si eficient.

Se spune ca Google are peste 300 de factori in componenta algoritmului de afisare a rezultatelor, ceea ce a creat numeroase polemici legate de tacticile folosite pentru SEO, in randul webmaster-ilor. Iar intr-un sondaj de opinie, peste 120 de experti in SEO au oferit opinii despre importanta a peste 80 de factori de ranking.

Istoria SEO

Webmaster-ii si furnizorii de continut au inceput sa optimizeze situri pentru motoarele de cautare incepand de la mijlocul anilor 1990, cand primele motoare de cautare catalogau reteaua Web timpurie.

Initial tot ce trebuia facut de webmasteri era sa adauge pagina, sau URL, la diferitele motoare de cautare, care trimiteau un "paianjen" (en: "spider") pentru a "se tari" (en: "crawl") prin pagina, extrage legaturi catre alte pagini si sa returneze informatiile de pe o pagina pentru a fi indexate. Procesul presupune copierea paginii de catre paianjeni si stocarea pe propriile servere, unde un al doilea program, numit "indexator " (en: "indexer"), extrage diferite informatii despre pagina, precum cuvintele continute si locul lor in pagina, precum si orice ponderi pentru cuvinte specifice, dar si legaturile catre alte pagini, care sunt adaugate printr-o maniera de programare care le face adecvate pentru tarare la o data ulterioara.

Proprietarii de situri au inceput sa recunoasca valoarea clasificarii superioare si a vizibilitatii, creand o oportunitate pentru practicantii SEO "white hat" (palarie alba) si "black hat" (palarie neagra).

Printre "White hat" se numara acele companii care folosesc tehnici considerate "legale" pentru promovarea site-urilor in cadrul motoarelor de cautare. In mare parte, acestea se bazeaza pe optimizari aduse structurii paginilor continute in cadrul site-ului pentru a fi corect interpretate si evaluate de algoritmii de atribuire a rangurilor folosite de motoarele de cautare.

Un numar mare de bloguri si de forumuri de discutii au aparut, inclusiv in limba romana, care ofera creatorilor de site-uri indrumari si sfaturi referitoare la cum trebuie construite paginile web pentru a fi optimizate din punct de vedere al motoarelor de cautare.

Cea mai devreme folosire a frazei "search engine optimization" a fost intr-un mesaj spam postat pe Usenet pe data de 26 Iunie 1997.

La ce ajuta SEO

Optimizarea corecta a unui site conduce la o mai buna prezenta in motoarele de cautare la cautari relevante efectuate de utilizatori, legate de informatiile, serviciile sau produsele prezentate pe site. Acest lucru conduce la mai multi vizitatori, mai multe persoane interesate si mai multe vanzari. Insa asta nu este tot ceea ce face SEO, impactul lui fiind unul mult mai vast si mai benefic.

SEO ajuta:

motoarele de cautare sa isi faca mai bine treaba

oamenii sa gaseasca informatiile, imaginile, produsele de care au nevoie

firmele mici sa concureze cu marile companii

o adevarata industrie de specialisti si traineri sa aiba locuri de munca

la reducerea cheltuielilor cu promovarea onlineCum se face SEO?

Sunt doua directii care trebuie tratate in paralel pentru o buna indexare a site-ului in motoarele de cautare: On-Page si Off-Page.

On-Page SEO

In ceea ce priveste SEO On-Page, trebuie sa avem in considerare o serie de activitati:

Crearea unui design SEO Friendly, care sa capteze utilizatorii si sa ii tina cat mai mult pe site, urmand sa ii faca sa revina

Domeniul web - varsta si relevanta acestuia

Varsta fiecarui link din site si redirectul linkurilor vechi catre cele noi pentru a transmite din autoritatea acestora

Scrierea codului pentru un site web optimizat Scrierea codului cat mai eficient posibil astfel incat citirea si implicit, incarcarea paginii, sa fie cat mai rapida;

Dimensiunea totala a codului sa nu fie foarte mare;

Existenta atributelor alt si title pentru imagini;

Folosirea tagurilor heading: h1, h2, h3, h4, h5, h6;

Ideal ar fi sa existe un singur fisier CSS;

Evitarea linkurilor catre alte site-uri, intrucat dati din autoritatea site-ului dumneavoastra catre aceste site-uri;

Nu folositi prea multe linkuri interne pe o singura pagina;

O singura intrare in site: www.site.ro sau site.ro; redirectul unuia dintre ele catre celalalt;

Redirectarea paginilor care nu mai exista catre homepage-ul site-ului; veti transfera astfel si din autoritatea paginilor care nu mai exista si evitati situatiile neplacute de a trimite utilizatorul catre o pagina inexistenta;

Scrierea META Titlurilor (60-70 caractere), a META Descrierilor (150-160 de caractere) si definirea cuvintelor cheie pentru fiecare pagina – acestea trebuie sa fie cat mai relevante si sa se regaseasca in pagina (pentru tagul TITLE este recomandat un maxim de 56 caractere, ori un echivalent a maxim 6 cuvinte);

Rescrierea linkurilor care sa contina cuvintele cheie alese (dar care sa aiba legatura cu tot continutul paginii);

Redirectarea linkurilor vechi catre cele noi (redirect 301) pentru a transfera autoritatea;

Implementarea toolurilor Google Analytics si Google Webmaster pentru monitorizarea site-ului;

Existenta faviconului (logo-ul dumneavoastra trebuie sa se regaseasca sus in bara de browser;

Existenta fisierului robots.txt;

Existenta sitemap.xml si a sitemap.html.

Continutul site-ului Scrierea unui continut relevant pentru utilizator, folosind cuvintele cheie dupa care dorim sa se faca indexarea;

Nu folositi continut duplicat;

Pagina trebuie sa aiba cat mai mult continut si sa fie updatat frecvent.

Imaginile Imaginile trebuie sa aiba o dimensiune cat mai mica, sa fie facute special pentru web (spectru de culoare RGB, rezolutie adaptata pentru web sau monitor adica 72 ppi valoarea medie a rezolutiei sistemelor de operare), astfel incat sa se incarce cat mai rapid de pe server;

Imaginile trebuie denumite conform cuvintelor cheie alese.

Marimea site-ului Cu cat este mai mare, cu atat un site este mai important. Trebuie sa ne concentram in permanenta asupra adaugarii unor pagini noi si a unui continut nou pe paginile existente.

Retele Sociale Existenta retelelor sociale in site este foarte importanta; incercati sa postati cat mai mult pe retelele de socializare si sa atrageti cat mai multi utilizatori catre site.

Gazduirea Site-ul trebuie gazduit pe servere de incredere astfel incat sa se incarce repede, sa nu intram in blacklist si sa fie in permanenta activ.Off-Page SEO

In ceea ce priveste SEO Off-Page, putem face o serie de activitati care sa ne ajute la indexarea site-ului in motoarele de cautare. Este o activitate in continua desfasurare, dar care ne poate aduce foarte mult trafic organic. Gasiti mai jos cateva activitati pe care le puteti face:

Comunicate de presa

Filmulete urcate pe diferite site-uri

Retele sociale

Inscrierea in directoare relevante domeniului nostru

Campanii AdWords

Crearea de discutii pe forumuri, retele sociale

Prezentari power point

Stiri

Articole diverseEtapele principale pentru optimizarea in motoarele de cautare - SEO:

Fiecare campanie de optimizare SEO este unica si adaptata fiecarei pagini web in parte.

1. Analiza si intocmirea unei strategii SEO:

In cadrul acestei etape specialistii efectueaza cercetarile necesare intocmirii strategiei SEO prin utilizarea unor unelte specifice pentru cautarea si identificarea celor mai reprezentative cuvinte cheie pentru compania dvs. si realizeaza un studiu de piata asupra concurentei si strategiei acestora.

2. Examinarea profesionala a site-ului:

Site-ul va fi analizat pentru examinarea structurii si continutului, prin diferite instrumente specializate, care pot identifica diferite erori sau probleme atat de programare cat si de structura a site-ului; urmatorul pas urmand a fi rezolvarea acestor probleme de catre echipa de specialisti.

In ceea ce priveste examinarea continutului se urmareste: acuratetea, originalitatea, utilitatea, structurarea in pagini, factori care pot influenta in mod favorabil/nefavorabil procesul de optimizare SEO.

De asemenea, se ofera suport pentru intelegerea modului in care trebuie realizat continutul pentru ca ulterior acesta sa reprezinte un punct forte.

3. Implementarea propriu-zisa a strategiei SEO:

La baza unei strategii SEO de succes sta realizarea corecta a campaniei de Link Building, care consta in directionarea a cat mai multor link-uri catre site-ul dvs, aducand o serie de beneficii acestuia. Pentru intocmirea de Link Building corect, natural si legal sunt necesare idei practice si strategii de promovare a site-ului.

Calitatea continutului din site-ul dvs., in special utilitatea continutului va avea impact direct asupra vizitatorilor, din acest punct se va forma o piramida, in varful careia va fi pozitionata compania dvs, apoi vizitatorii multumiti de resursele oferite de site-ul dvs. se vor transforma in clienti multumiti, care la randul lor vor aduce noi clienti, contribuind astfel prin recomandari la promovarea afacerii dvs.

4. Generare rapoarte si statistici:

In urma aplicarii strategiei SEO se va putea observa efectul acesteia din punct de vedere al traficiului si a cresterii pozitiei din rezultatele motoarelor de cautare prin rapoartele si statisticile generate lunar clientilor nostri; avantajul rapoartelor lunare – punere in evidenta a cresterii graduale de la o luna la alta sau imbunatatirile necesare ce trebuiesc adoptate pentru cresterea eficientei optimizarii.

In munca de optimizare toate eforturile sunt indreptate inspre plasarea site-ului dvs. intre primele rezultate ale motoarelor de cautare, ceea ce va conduce la un numar mai mare de vizitatori pe site-ului dvs si in continuare la un numar mai mare de clienti. Statisticile in acest domeniu estimeaza ca 99% dintre vizitatori vor accesa prima pagina a rezultatelor specific cautate in timp ce 97% dintre vizitatori vor accesa doar primele 3 rezultate, considerandu-le suficiente pentru a-si crea viziunea clara asupra pietei de interes.

Metode "Black hat"

In timp, datorita dorintei proprietarilor de site-uri de a-si vedea paginile create cat mai bine pozitionate in motoarele de cautare,au aparut metode de optimizare mai putin legale. Aceste metode, numite si "Black hat SEO", se refera la tehnici prin care motorul de cautare "vede" un continut iar vizitatorii alt continut (aka cloaking). Motoarele de cautare penalizeaza si/sau elimina din indexul lor aceste site-uri sau pagini. Printre cei care au incercat aceste tehnici, se numara site-uri ale unor companii cu renume ca BMW sau Ricoh, ambele de provenienta germana.

Printre metode se numara si spamul pe site-uri de comunitate care au un numar mare de vizitatori. Printre acestea se numara YouTube sau MySpace. Aceasta abordare consta in publicarea de material referitor la un subiect care sa atraga vizitatori (indiferent de relevanta acestuia) si includerea unui link catre site-ul care se doreste sa fie astfel promovat in ideea ca acesta va fi urmat de vizitatorii curiosi. Pe langa vizitatori, care reprezinta in sine trafic adus site-ului, alte site-uri care reproduc continut vor prelua si acest link, raspandindu-l, creand mai multe referinte externe site-ului original si astfel crescandu-i ratingul in cadrul motoarelor de cautare.

Pe 24 aprilie 2012, Google a lansat prima versiune a algoritmului Penguin, care detecteaza site-urile care utilizeaza tehnici de spam de tip black hat. Cea mai recenta actualizare a algoritmului Google Penguin a fost anuntata in mod oficial in data de 4 octombrie 2013.

Actualizarea de algoritm vizeaza tehnici de manipulare in paginile de rezultate ale motoarelor de cautare, precum:

- Spam pe forumuri : linkuri cu texte ancora supra-optimizate

- Spam pe profilele de forum

- Bloguri care propun linkuri dofollow

- Linkuri din blogroll supra-optimizate sau care nu au nicio legatura cu blogul in cauza

- Directoare web spam

- Comentarii pe bloguri

- Anunturi web cu linkuri supra-optimizate

- Cuvinte cheie ascunse in site