Blog


Blog
8 Martie 2016, 17:16In Admin panelBy Admin

Admin Panel

Un sistem de administrare a continutului sau CMS (in engleza Content Management System, CMS) este un sistem software creat pentru automatizarea cat mai deplina a gestiunii continutului, in special a site-urilor web. Scopul este de a reduce sau elimina interventia programatorilor la editarea si administrarea site-urilor lor. CMS-ul faciliteaza organizarea, controlul si publicarea de documente sau alt tip de continut, cum ar fi imagini si resurse multimedia. Un CMS faciliteaza adesea crearea in comun de documente. Un "CMS web" este un CMS cu facilitati aditionale pentru usurarea publicarii de continut pe diversele site-uri.

Date fiind complexitatea site-urilor web si inexistenta unui model standard, definirea unitara a CMS precum si a partilor sale componente este foarte greu de realizat. Granitele dintre portale, sisteme CMS, DMS (Document Management System – Sistem de Administrare a Documentelor) si ECS (E-commerce Systems – Sisteme de Comert Electronic) nu sunt evidente si acestea adesea se suprapun.

Sistemele de administrare a continutului web sunt folosite adesea pentru stocarea si controlul documentelor cum ar fi articole, manuale tehnice sau de alte naturi, ghiduri de vanzari si brosuri de marketing. Un CMS poate avea urmatoarele functii:

Crearea si transferul de documente si material multimedia

Identificarea utilizatorilor cheie si a rolului lor in gestionarea continutului

Atribuirea de roluri si responsabilitati diferitelor categorii de continut

Definirea de sarcini de lucru, adesea cuplate cu trimiterea de mesaje in functie de eveniment, astfel incat managerii de continut sunt alertati automat cand intervin schimbari ce ii privesc

Urmarirea si organizarea mai multor versiuni ale aceluiasi element de continut.

Publicarea continutului intr-o biblioteca, pentru a sprijini accesul la continut. În ultima vreme biblioteca (baza de date) este o parte tot mai importanta a sistemului; ea poate fi usor interogata.

Sisteme de administrare a continutului web ( CMS )

De obicei un asemenea sistem ofera unelte software prin care utilizatorii fara cunostinte de programare pot totusi crea si organiza continutul cu relativa usurinta. Majoritatea sistemelor folosesc o baza de date pentru stocarea continutului, si un layer de prezentare pentru afisarea acestuia vizitatorilor obisnuiti, bazat pe un set de modele sau mostre (templates). Administrarea se face in mod normal printr-un browser web, dar unele sisteme pot fi modificate si pe alte cai.

Un CMS web difera de creatoare de site-uri precum FrontPage sau Dreamweaver prin faptul ca un CMS permite utilizatorilor fara cunostinte tehnice sa faca schimbari in site cu training putin sau deloc. Un CMS este usor de folosit si permite utilizatorilor autorizati sa administreze un site web. Un CMS este mai mult o unealta de intretinere decat de creere de site-uri.

Un sistem de administrare a continutului web ofera urmatoarele facilitati cheie:

Templateuri automate - Creeaza templateuri vizuale standard care pot fi aplicate automat continutului nou si existent, creand un punct central pentru schimbarea interfetei unui site web.

Continut usor editabil - Odata ce continutul e separat de reprezentarea vizuala a site-ului, editatul si manipulatul devin de obicei mult mai usoare si mai rapide. Cele mai multe CMS-uri includ unelte de editat WYSIWYG ce permin personalului non-tehnic sa creeze si sa editeze continut.

Scalable feature sets - Cele mai multe CMS-uri au pluginuri sau module care pot fi instalate usor pentru a extinde functionalitatea.

Upgrade-uri dupa standardele web - Solutiile active de administrare a continutului primesc de-obicei update-uri regulate care includ noi facilitati si tin sistemul la standardele web.

Administrarea workflow-ului - Workflowul este procesul crearii de sarcini secventiale si paralele care trebuiesc indeplinite de catre CMS. De exemplu, un creator de continut scrie un articol care nu este publicat pe site pana cand nu este curatat de editorul de copii si aprobat de editorul sef.

Administrarea documentelor - CMS-urile pot veni cu mijloace de gestionare a ciclului de viata al unui document, de la creare, prin revizii, publicare, arhivare si distrugere.Operarea

Un sistem de administrare a continutului unui site web ruleaza des pe serverul site-ului. Majoritatea sistemelor ofera acces controlat pentru diferite ranguri de utilizatori cum ar fi administratorii, editorii si creatorii de continut. Accesul se face de obicei prin browserul web, posibil combinat cu FTP pentru uploadarea continutului.

Creatorii de continut incarca documentele lor in sistem. Editorii accepta sau resping documentele, editorii de layout aranjeaza situl. Editorul sef este deci responsabil cu publicarea continutului pe site-ul live. CMS-ul controleaza si ajuta la controlarea fiecarui pas din workflow, incluzand partea tehnica a publicarii documentelor pe unul sau mai multe servere web.

Continutul si toate informatiile care au legatura cu site-ul sunt de-obicei stocate intr-o baza de date relationala pe server. CMS-ul tine in mod normal evidenta editiilor anterioare ale site-ului si a editiilor nepublicate inca. Paginile controlate si publicate printr-un CMS pot fi apoi vazute de vizitatorii site-ului.

Terminologie

Urmatorii termeni sunt adesea folositi referitor la CMS-urile web, dar nu sunt nici standard nici universali:

Bloc - Un bloc este un link catre o sectiune din site-ul web. Blocurile pot de-obicei fi setate sa apara in toate paginile site-ului (de exemplu pe un meniu de navigatie) sau doar in pagina principala.

Modul - Un modul de continut este o sectiune a site-ului, de exemplu o colectie de articole de stiri, o sectiune FAQ, etc.

Tema - O tema defineste aparenta fiecarei pagini din site, controland proprietati cum ar fi culori si fonturi.Tipuri de CMS-uri

CMS-uri bazate pe module - Majoritatea sarcinilor din ciclul de viata al unui document sunt indeplinite de module ale CMS-ului. Module comune sunt crearea si editarea de documente, transformarea si publicarea.

TODDS CMS - TODDS (din engleza "Totally Organic Data Driven System"). E o unealta noua care ajuta departamentele IT sa-si faca slujba mai eficient, in special cand ar trebui sa apartina unei organizatii de tip marketing.

CMS bazat pe web - O alta apropiere fata de construirea de CMS-uri foloseste baze de date cum ar fi PostgreSQL, MySQL sau MS SQL, si limbaje de scripting cum ar fi Coldfusion, PHP, JSP sau ASP pentru interactiuea cu datele, pentru a le introduce in continutul vizual. Datele sunt compilate in pagini HTML sau alte documente si transformate folosind CSS. Aceste sisteme pot include un numar de alte functii, cum ar fi forumurile, blogurile sau newsletterele e-mail.